Wonen in de Oude School

Starterswoningen voor Zoeterwoudse jongeren.

In Zoeterwoude-dorp transformeren we de voormalige Aloysius-school aan de Schenkelweg naar een woongebouw voor Zoeterwoudse jongeren. De monumentale, van oorsprong Rooms Katholieke Jongensschool is in 1924 gebouwd en deed tot 1985 dienst als school met 4 klaslokalen. Daarna is het gebouw in gebruik geweest als bibliotheek.

Door gemeente Zoeterwoude zijn in 2020 drie partijen geselecteerd om een plan te presenteren. De plannen werden zowel door inwoners van Zoeterwoude als door de gemeente beoordeeld. Uiteindelijk zijn wij, in een combinatie met Aannemingsbedrijf Houtman, als gelukkige winnaar uit de bus gekomen.

Voor ons niet alleen een leuk plan om dit gemeentelijke monument nieuw leven in te blazen maar ook om Zoeterwoudse jongeren een kans te geven op de woningmarkt.

Met het plan wordt het gebouw in oude luister hersteld. Karakteristieke details worden teruggebracht. Zo komt de kenmerkende golvende entreedeur weer terug, worden de dakkappen op de schoorstenen en een grote lantaarn op de hoek terug geplaatst. De structuur van het oorspronkelijke gebouw is leidend geweest voor de inpassing van de appartementen. Daar waar oorspronkelijk een gang was naar de klaslokalen komt nu weer een gang terug om de appartementen op de begane grond te bereiken. Zo komen op de begane grond 6 appartementen met een zeer royale vrije hoogte in de woonkamers. Op de verdieping worden 4 appartementen gerealiseerd waarbij de indrukwekkende spanten de appartementen het monumentale karakter geven.

 

Daarnaast wordt de buitenruimte aan de voorzijde van het gebouw opnieuw ingericht. Er komt een nieuwe speelplaats en er worden parkeerplaatsen (met waterdoorlatende verharding) toegevoegd.

De woningen worden van binnenuit geïsoleerd en de kozijnen worden voorzien van HR+-glas zodat een goed geïsoleerde buitenschil ontstaat. De appartementen worden gasloos en duurzaam met een wtw-ventilatiesysteem, ventilatie-warmtepompen en vloerverwarming. De 10 appartementen variërend in grootte van 37 tot 48 m² met v.o.n.-prijzen tussen € 185.000 en € 235.000.

Alle woningen zijn inmiddels verkocht. De start van de bouw vindt augustus/september 2022 plaats.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

20 juli 2022